Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti

Svako ko ide na zaslužen odmor tokom dužih radnih godina ima zakonsko pravo na penzije. Često veličina penzija nije dovoljna za udobno postojanje. Stoga, država nametnula je obavezu plaćanja paušalnih iznosa penzionerima pored glavnog prihoda od iznosa penzijskog doprinosa.

Sredstva penzionih ušteda (SPN): suština koncepta

Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobitiPenziona štednja je iznos novca koji se nalazi na ličnom penzijskom računu osobe koja učestvuje u obaveznom sistemu penzijskog osiguranja u Penzijskom fondu Ruske Federacije (ili u nedržavnom penzionom fondu). To uključuje:

 • iznos doprinosa za osiguranje koje je poslodavac prenio tokom čitave radne aktivnosti u skladu sa pravilima obaveznog penzijskog osiguranja za kumulativni udio u penziji građana;
 • za lica koja učestvuju u Programu državnog sufinansiranja penzija - iznos naknada za osiguranje dodatno uplaćeno u finansijski dio radne penzije; iznos doprinosa poslodavaca koji učestvuju u programu sufinansiranja kao treća strana; iznos doprinosa prenetih iz državnog budžeta za sufinansiranje akumuliranog dela penzije;
 • deo sredstava (ili cjelokupnog iznosa) porodičnog (roditeljskog) kapitala koji je bio usmjeren na formiranje SPN-a;
 • prihod od ulaganja gore opisanih sredstava.

Ko ima SPN

SPN se formiraju od građana koji su rođeni prije 1967. godine, ako su učesnici u sistemu obaveznog penzijskog osiguranja i rade / rade u bilo kom trenutku nakon 2001. godine. Oni uključuju kategoriju lica čiji je doprinos osiguranju za finansiranu penziju redovno plaćao poslodavac od 2001. do 2004. godine. To su muškarci rođeni u periodu od 1953. do 1966. godine, a žene čije je godine rođenja palo 1957-1966.

Akumulativna penzija je na raspolaganju majkama koje su poslale materinski kapital na formiranje SPN-a, kao i učesnicima u Programu državnog sufinansiranja penzija.

Glavne inovacije u oblasti SPN plaćanja

Nedavno je Vlada Ruske Federacije razvila zakon, prema kojem svaki građanin ima mogućnost da ne dobije samo životnu penziju za život penzionih ušteda, već i da ostvari jednokratni socijalni dodatak. Osim toga, svaki penzioner ima pravo da primi hitne penzije za SPN, koji su formirani od dobrovoljnih doprinosa osiguranja.

Mogućnosti prenošenja prava na primanje SPN od strane naslednika takođe su proširene. Pre nekoliko godina, nasljednici su imali priliku da primaju SPN samo ako je osigurani građanin umro pre nego što je dobio starosnu penziju. Prema usvojenom zakonu, ako nakon smrti osiguranog građanina deo hitne penzije ostane neplaćen, nasljednici mogu tražiti da ga primaju. Inovacije su se dotakle pitanja sukcesije SPN-a, formirane na račun roditeljskog (porodičnog) kapitala.

Vrste plaćanja penzija

Prema zakonu, svaki građanin, osim doživotnih isplata penzionih fondova, može računati na paušalnu isplatu penzionerima.

Plaćanja penzija su:

 • hitna penzija;
 • puna isplata penzionera;
 • SPN, koji se naplaćuju nakon stupanja u penziju;
 • isplata sredstava osiguranog penzionera njegovim pravnim sledbenicima.

Lumpalni penzioneri

Jedinstvena socijalna korist penzionerima je mogućnost dobijanja udela penzije za rad tokom života, ne samo u vidu mesečnih plaćanja, već i kao paušalnog iznosa (sa određenim pravima). Takođe, građani mogu dobiti hitnu penzionu isplatu, koja je formirana zbog dodatnih depozita.

Ko treba da primi jednokratnu isplatu

Puna gotovinska plaćanja penzionerima se vrše za takve kategorije osiguranika:

 1. Građani koji se prijavljuju za plaćanje penzija u vezi sa gubitkom hranitelja porodice.
 2. Osobe koje primaju invalidsku penziju i penzionere sa invaliditetom zbog bolesti.
 3. Građani koji nemaju pravo na penziju zbog nedostatka starijih godina, ali su podložni državnim penzijskim naknadama u vidu socijalne penzije.

Jednokratna isplata penzionerima: ko pruža

Jednokratna isplata SPN sredstava vrši FIU ili APF, u zavisnosti od toga gde je osiguranika doprinela osiguranju premije. Plaćanje paušalnog iznosa za penzionere reguliše Vlada Ruske Federacije.

Lista potrebnih dokumenata

Jednokratna isplata penzionera ima deklarativnu formu. Da biste je primili, morate se lično prijaviti na teritorijalnu kancelariju Penzijskog fonda ili nedržavnog penzijskog fonda podnošenjem pismenog zahtjeva i dostaviti sljedeća dokumenta:

 • lični dokument državljanina Ruske Federacije;
 • sertifikat o obaveznom penzijskom osiguranju;
 • sertifikat izdat od strane inspektora teritorijalne službe FIU, o periodu osiguranja i iznosu radne penzije;
 • detalji banke za prenos jednokratnog plaćanja zbog SPN-a.

Kada će biti moguće primiti novac

Prema zakonu, odluka o isplatu paušalnog iznosa donosi se u roku od mjesec dana, počev od dana podnošenja pismenog zahtjeva penzijskom fondu Ruske Federacije uz davanje potrebnog paketa dokumenata. Ako je rezultat pozitivan, penzioneri se vrše u paušalnom iznosu u roku koji ne prelazi 2 meseca od dana donošenja odluke. U slučaju odbijanja plaćanja, penzioni fond u pisanom obliku obavještava građanina o donošenju odluke, navodeći razlog.

Lump sum

Veličina pavšalnog iznosa penzionera zavisi od iznosa SPN-a koji su na njihovom penzijskom računu u vrijeme penzije za zapošljavanje. Za građane rođene prije 1967. godine, penzije su formirane u periodu od tri godine (2002-2004), tako da je iznos plaćanja od 5 do 15 hiljada rubalja.

Plaćanje paušalnog iznosa penzionerima Ministarstva unutrašnjih poslova

Državljani Ruske Federacije koji su otpušteni iz službe u Ministarstvo unutrašnjih poslova sa pravom na penziju i koji su registrovani da bi dobili jednokratnu naknadu u toku službenog perioda imaju pravo na jednokratnu socijalnu korist.

Plaćanja paušalnim isplatama penzionerima mogu se dostaviti po njihovoj volji, ako su prihvaćena prije 1. marta 2005. godine za registraciju kako je potrebno stambeni prostor od strane nadležnog organa Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Stoga, ne postoji zakonska osnova za dodjelu jednokratne socijalne koristi građaninu ako penzioner Ministarstva unutrašnjih poslova nije u redu za stambeno zbrinjavanje po ugovoru o radu ili paušalu u organima unutrašnjih poslova.

Dopuštenje za penzionere koji nastavljaju rad

Svaki treći državljanin Ruske Federacije koji je na penzionom osiguranju nastavlja svoju radnu aktivnost. Naravno, mnogi su zainteresovani za pitanje da li se položi jednokratno plaćanje radnim penzionerima.

Po pravilu, radni penzioneri ne primaju paušalne naknade. U slučaju otkaza usled smanjenja broja zaposlenih, poslodavac mora platiti uobičajenu naknadu za otpremnine.

S obzirom na gore navedeno, svaki ruski penzioner može da podnese zahtev za SPN. Za one koji tek treba da se prijave na PFRF u svrhu penzijskog dodjele, paušalno plaćanje na teret SPN-a biće izvršeno na njihovom pismenom zahtjevu istovremeno s imenovanjem penzije prema starosti.

Da bi dobili paušalnu sumu, moraju se ispuniti dva uslova: građanin mora imati pravo na plaćanje starosne penzije (ili već biti penzioner) i ima sredstva za penziju. Onda neće biti osnova za odbijanje jednokratne koristi od PFRF-a. Vlada Ruske Federacije vodi računa o penzionerima i redovno uvodi inovacije u zakonodavnu bazu kako bi građanima koji su napustili zasluženi odmor ne treba ništa.

Treba napomenuti da svaki penzioner može raspolagati finansiranim dijelom penzije po sopstvenom nahođenju - možete ga primiti kao dodatak radnoj jedinici ili navesti određeni period plaćanja (ceo iznos će biti izdat u roku od godinu dana , dva ili čak pet), ili možete ga primiti istovremeno. Ova druga opcija će biti povoljnija u slučajevima kada je SPN mali.

Related news

Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti Jednokratna isplata penzionerima: ko je stavljen i kako dobiti